Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

16 października, już po raz ósmy, obchodzimy Światowy Dzień Chleba. W poprzednich latach nie było mi dane czasowo zgrać się z akcją, ale w tym roku udało się zorganizować. Oczywiście do wypieku własnego pieczywa zachęcam nie tylko "od święta", ale miło, że istnieje dzień swoistej"fiksacji" na chlebie - a nóż choć jedna osoba zostanie zachęcona, będzie to już duży sukces.
Przy okazji World Bread Day, bo nie wspominałam o tym na blogu, jestem w bazie Zakwasowej Mapy Polski, więc jeśli ktoś z okolic Łodzi ma ochotę przygarnąć zakwas, proszę śmiało pisać! Udało mi się obdarować już 3 osoby :)
Co do samego chleba, postawiłam na mój ulubiony dodatek do pieczywa, czyli nabiał, który to sprawia, że chleb jest delikatny w smaku i długo zachowuje świeżość. Były już jogurty, sery pleśniowe, twaróg, śmietana... przyszedł czas na mascarpone. Nie zawiodłam się i na tej wersji. Polecam!

Zdjęcie - Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 3/4 szklanki zakwasu, wcześniej dokarmionego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli


Zakwas wymieszać z wodą, a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - przez parę minut, ma być gładkie, elastyczne, nie będzie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 8-10 godzin (może też być cała noc). Po tym czasie miskę przełożyć na blat i zostawić do lekkiego ocieplenia na 2-3 godziny (nie ruszamy ciasta jako takiego). Następnie zagnieść ciasto, uformować bochenek, obsypać go mąką i ułożyć w koszyczku wyłożonym ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięta - kolejne 2-3 godziny. Kiedy już lekko podrośnie (mocniej urośnie dopiero w piekarniku) rozgrzać piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec jeszcze ok 25 minut. Upieczony bochenek studzić na kratce.

Wskazówka:
Polecam w nocy, dzień przed pieczeniem dokarmić zakwas, rano zagnieść ciasto i przełożyć do lodówki, po południu wyjąć do ocieplenia, pod wieczór uformować do wyrastania, a następnie piec, by kolejnego dnia cieszyć się świeżym pieczywem :)


Zdjęcie - Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny z mascarpone (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami a tu pierwsza wersja, bawiłam się w nacięcia :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy