Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie, a to dzięki prażonym nasionkom słonecznika i oczywiście zielonym listkom czosnku niedźwiedziego. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach, który sami musicie poczuć! Przepis na tę wersję chleba jest błyskawiczny i nie wymaga długiego czasu fermentacji, a ciasto mieszamy przy użyciu łyżki, więc nawet mikser nie będzie Wam potrzebny. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, to nic nie szkodzi, bo można upiec go w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub ceramicznym typu garnek rzymski, a jeśli i takiego nie posiadacie, to możecie użyć zwykłej foremki. W przypadku pieczenia chleba w formie typu keksówka należy zmniejszyć temperaturę pieczenia z 230 do 210 st., a po trzech godzinach fermentacji chleb uformować i włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej  otrębami foremki, aby wyrósł przed pieczeniem.  Zapraszam do wypróbowania!

Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim Zdjęcie - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Autor: Anna Typ dania: Pieczywo 

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 450 g wody
  • 7 g świeżych drożdży lub 3 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • ½ szklanki siekanych świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego

Instrukcje

  1. Do miski wlać wodę, dodać drożdże świeże, miód, sól, mąkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i nasiona słonecznika, wyrobić jednolite ciasto, ja mieszałam drewnianą łyżką
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie wyjąc ciasto na mocno podsypany mąką blat, ciasto również obsypać mąką i złożyć na kształt koperty, czynność powtórzyć dwa razy, następnie uformować kulę, uformowane ciasto przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką, ściereczkę również obficie posypać mąką, aby ciasto podczas wyrastania nie przykleiło się do niej, przykryć wierzch koszyczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut
  4. Piekarnik wraz z garnkiem rozgrzać do temperatury 230 st C
  5. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek, delikatnym, ale zdecydowanym ruchem chwytając za brzegi ściereczki przełożyć wyrośnięty chleb z koszyczka do garnka, wierzch chleba będzie na spodzie garnka
  6. Wierzch chleba można naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika
  7. Chleb pieczemy prze 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut
  8. Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia
  9. Smacznego!

Notatki Nasiona słonecznika przed dodaniem od ciasta należy uprażyć na suchej patelni, prażymy do chwili, kiedy zaczną przybierać złoty kolor.
W przypadku pieczenia chleba w zwykłej otwartej formie należy na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu dla wytworzenia odpowiedniej ilości pary wodnej, która sprawi, że skórka będzie rumiana i chrupiąca. Zdjęcie - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowe supełki

Czosnkowe supełki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowy chleb z garnka

Czosnkowy chleb z garnka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb niedźwiedzi
1

Chleb niedźwiedzi

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Orkiszowy chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Orkiszowy chleb ziołowy z płat…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku