Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem
Stali czytelnicy pewnie mogą się domyślić, że mam straszną słabość do zakwasu pszennego. Nie mogę przestać na nim piec! Wiem, że powinnam eksperymentować z różnymi metodami, ale po prostu nie mogę się powstrzymać. Tworzę więc różne połączenia smakowe, a za każdym razem wychodzi mi co raz bardziej pyszny, wilgotny bochenek, który cieszy nie tylko rodzinę, ale i przyjaciół, którym je rozdaję.
Dzisiaj postawiłam na mąkę pełnoziarnistą, aby osiągnąć idealny, lekkostrawny efekt. Jestem naprawdę bardzo zadowolona, bo chleb ma w sobie zarówno moje ulubione ziarna jak i oliwę i co najważniejsze, ani łyżeczki drożdży!
Mogłabym obiecać, że więcej nie będę eksperymentować z pszennym zakwasem, ale z pewnością nie dotrzymałabym przysięgi. Ostatnio mam prawdziwą obsesję!
Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 8 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki kminku
- 1 łyżka miodu
- 50 g płatków owsianych
- 50 g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Zagniataj ręką przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
- Natłuść i obsyp otrębami/ mąką z pełnego przemiału 20 centymetrową formę.
- Umieść ciasto w formie i uklep.
- Przykryj namoczoną i odsączoną w ciepłej wodzie szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin).
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Wyjmij ciasto z formy i ostudź.