Chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem
Czy próbowaliście kiedyś upiec chleb w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym? Skórka wychodzi fantastycznie chrupiąca! Tym razem do prostego ciasta na chleb pszenny na zakwasie przemyciłam pokrojone w kostkę jabłko. Możecie dodać również ulubione zioła.
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 420 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 200 g
- jabłko - 1 szt.
- aktywny zakwas żytni - 200 g
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, posiekane jabłko, posiekany rozmaryn sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
3. W między czasie ciasto krótko składamy przez minutę co 30 minut.
4. Po 2,5 h przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.
5. Przekładamy je złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką (na dnie można położyć gałązkę rozmarynu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nagrzewamy w nim garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.
7. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do nagrzanego piekarnika, wierzch nacinamy. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę, podpiekamy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Pajdą.