Chleb pszenny na zakwasie (z dodatkiem mleka skondensowanego)
Przepis z Piekarni Tatter. Na recepturach z tego źródła można polegać, wypieki są zawsze znakomite. Tak było i tym razem, bochenki wyszły jak malowane.
Składniki:
· 397g białego zakwasu pszennego 166% hydracji
· 255g wody temp. 28C
· 85g mleka skondensowanego (niesłodzonego)
· 723g bialej pszennej maki chlebowej
· 17g soli
Wszystkie składniki, oprócz soli, włożyć do miski i dobrze wymieszać (ok 3 minut). Zakryć szczelnie i zostawić na 20 minut. Dodać sol i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (ok.6 min). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miescu na 6 godzin, w tym czasie odgazowując ciasto dwukrotnie, co 2 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować lekko i podzielić na 2 części. Ukształtować dwa bochenki (740g każdy) i włożyć je do koszy złączeniami do góry. Zostawić je szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny. Gotowy bochenek wyłożyć na kamień lub blachę i naciąć w kilku miejscach. Piec w piecu z parą 5 minut w 260°C, następnie temperaturę obniżyć do 240 i piec jeszcze 20 minut (ostatnie 10 min. można piec z lekko uchylonymi drzwiami pieca).