Chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie
Dziś po raz kolejny obchodzimy Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Dołączam do świętowania z pysznym dyniowym chlebem.
przepis znalazłam u Ewy
Składniki (na formę o wymiarach 35x12 cm):
zaczyn :
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 125 g mąki pszennej (typ 650)
- 125 g mąki żytniej razowej
- 250 g wody
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią i pozostawić na 8-12 godzin.
ciasto właściwe :
- cały zaczyn
- ok.170-180 g wody
- 200 g gęstego dyniowego puree
- 200 g mąki pszennej (typ 650)
- 170 g mąki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 40-50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania
+ masło do posmarowania formy i otręby
Wyrośnięty zaczyn wymieszać z wodą, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać - powstanie gęste, lejące się ciasto. Dodać mąkę pszenną i ponownie dokładnie wymieszać (drewnianą łyżką lub robotem, przez ok.1 minutę), następnie dodać mąkę żytnią wymieszaną z solą oraz pestki dyni, znów wymieszać, aż składniki się połączą.
Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć do formy o wymiarach 35x12cm, posmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Powierzchnię chleba wyrównać mokrą dłonią i posypać pestkami dyni. Formę z ciastem przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5-2 godziny. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.10-15 minut.
Wyjęty z formy upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos - jeżeli tak się nie dzieje, można go dopiec już bez formy przez kilka minut.
Upieczony chleb ostudzić na kratce. Kroić po ostudzeniu.