Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 40 min 

Składniki

  1. 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  2. 300 dag mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
  3. 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  4. 550-600 ml ciepłej wody *
  5. 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  6. 30 pestek słonecznika
  7. 2-3 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  2. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  3. Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.

Notes

  1. * podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę
  2. - podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  3. - świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  4. - jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne