Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem
Temperatura rośnie, małymi krokami zbliża się lato! Botwinka kusi nas swoimi kolorami na straganach i zachęca do stworzenia chłodnika. Wiadomo, że botwinkowa zupa jest znakomita, ale jeśli zostanie Wam miseczka chłodnika to polecam przemycić ją do chleba pszenno-żytniego na zakwasie. Nada mu ciekawego smaku i koloru. W przepisie można także chłodnik zastąpić po prostu kefirem połączonym z posiekaną btowinką.
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
- chłodnika (lub kefiru z botwiną) - 300 g
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 250 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- koszyk wiklinowy
- waga kuchenna
- ściereczka
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, chłodnik (lub kefir z posiekanym pęczkiem botwiny), sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie elastyczną formę (będzie trochę jak glina przez ciasto żytnie).
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy na dwie godziny. Stawiamy w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb 25 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.