Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Temperatura rośnie, małymi krokami zbliża się lato! Botwinka kusi nas swoimi kolorami na straganach i zachęca do stworzenia chłodnika. Wiadomo, że botwinkowa zupa jest znakomita, ale jeśli zostanie Wam miseczka chłodnika to polecam przemycić ją do chleba pszenno-żytniego na zakwasie. Nada mu ciekawego smaku i koloru. W przepisie można także chłodnik zastąpić po prostu kefirem połączonym z posiekaną btowinką.

Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 250 g
  2. letnia woda - 300 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
  5. chłodnika (lub kefiru z botwiną) - 300 g
  6. mąki żytniej pełnoziarnistej - 250 g

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. koszyk wiklinowy
  3. waga kuchenna
  4. ściereczka

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, chłodnik (lub kefir z posiekanym pęczkiem botwiny), sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie elastyczną formę (będzie trochę jak glina przez ciasto żytnie).
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy na dwie godziny. Stawiamy w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb 25 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb