Chleb pszenno-żytni na kefirze
Jest idealny! Łatwy, wyrabiany mikserem z końcówką haków. Ma doskonały miękki i wilgotny miękisz i dobrze wypieczoną, chrupiącą skórkę. Dodatek kefiru sprawia, że zachowuje świeżość również kolejnego dnia. Bardzo polecam!
Zaczyn :
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłej wody
Składniki :
300 g mąki pszennej typ 450
200 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
250 ml kefiru w temperaturze pokojowej
Przygotować zaczyn : w małej miseczce umieścić drożdże, cukier i wodę, wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, żytnią, dodać sól, kefir i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć chleb z foremki, żeby dobrze przypiekły się boki. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!