Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami
Ostatnio zakochałam się mące orkiszowej, która sprawia, że chleb jest bardziej ubity i lekko wilgotny. Dalsze eksperymenty z orkiszowymi bochenkami doprowadziły mnie, całkiem przypadkiem, do użycia mielonych orzechów zamiast części mąki. Wybrałam takie, których konsystencja jest zbliżona do mąki i to był strzał w dziesiątkę. Chleb pięknie pachnie orzechami i urzeka smakiem.
Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami (1 okrągły bochenek)
- 200 g mąki pszennej
- 250 g mąki orkiszowej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody.
2. Powoli dodawaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj powoli aż ciasto będzie miało elastyczną, jednolitą konsystencję. Gdy ją osiągnie zagniataj intensywnie przez ok. 5-7 minut.
3. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp folię mąką, umieść w środku ciasto i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej obok lekko nagrzanego palnika) na 1,5 godziny.
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski i zagnieć ponownie przez kilka minut. Uformuj z ciasta kulę, ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę luzu od góry, aby ciasto miało miejsce, aby urosnąć) i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
6. Odkryj ciasto przykryte folią i włóż razem z blachą do piekarnika.
7. Piecz przez ok. pół godziny, aż bochenek zbrązowieje i po wsadzeniu w ciasto wykałaczki wyjdzie sucha.
8. Daj bochenkowi ostygnąć.
Śliwka