Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami

Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zakochałam się mące orkiszowej, która sprawia, że chleb jest bardziej ubity i lekko wilgotny. Dalsze eksperymenty z orkiszowymi bochenkami doprowadziły mnie, całkiem przypadkiem, do użycia mielonych orzechów zamiast części mąki. Wybrałam takie, których konsystencja jest zbliżona do mąki i to był strzał w dziesiątkę. Chleb pięknie pachnie orzechami i urzeka smakiem.

Chleb pszenno-orkiszowy z mielonymi orzechami (1 okrągły bochenek)

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody

1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody.

2. Powoli dodawaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj powoli aż ciasto będzie miało elastyczną, jednolitą konsystencję. Gdy ją osiągnie zagniataj intensywnie przez ok. 5-7 minut.

3. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp folię mąką, umieść w środku ciasto i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej obok lekko nagrzanego palnika) na 1,5 godziny.

4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski i zagnieć ponownie przez kilka minut. Uformuj z ciasta kulę, ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę luzu od góry, aby ciasto miało miejsce, aby urosnąć) i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.

5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.

6. Odkryj ciasto przykryte folią i włóż razem z blachą do piekarnika.

7. Piecz przez ok. pół godziny, aż bochenek zbrązowieje i po wsadzeniu w ciasto wykałaczki wyjdzie sucha.

8. Daj bochenkowi ostygnąć.

Śliwka

Kategorie przepisów