Chleb pszenno-orkiszowy z kakao

Chleb pszenno-orkiszowy z kakao

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielu z nas, szczególnie gdy zima nas nie rozpieszcza, lubi zamknąć się w domu z ciepłym kakao i w ten sposób ukryć się przed światem. Wiem, bo do takich ludzi należę. Kakao jednak w mojej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Używam kakao oczywiście również do deserów, którym dodaje czekoladowego posmaku, ale zdarza mi się także użyć kakao w wersji wytrawnej. Na przykład w chlebie.

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak zabawiłam się dzisiaj. Do niesłodkiego chleba postanowiłam dodać niewielką ilość kakao, dzięki temu chleb zyskuję niepowtarzalny aromat, bez dodatkowych słodzików.

Musicie koniecznie spróbować!

Chleb pszenno-orkiszowy z kakao Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 8 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 280 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce i zagnieć do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
  2. Zagniataj ciasto kilka minut.
  3. Uformuj z ciasta kulę.
  4. Wyłóż kosz do wyrastania chleba lub miseczkę materiałową szmatką, obsyp ją mąką i umieść w niej ciasto.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin, aby chleb urósł.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Połóż blachę do pieczenia do góry nogami na górnej części koszyka/miski i obróć go/ją do góry nogami aby wydostać chleb. Zdejmij szmatkę i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz ok. 35 minut.
  9. Ostudź.

3.1.09

Kategorie przepisów