Chleb pszenno-orkiszowy z kakao
Wielu z nas, szczególnie gdy zima nas nie rozpieszcza, lubi zamknąć się w domu z ciepłym kakao i w ten sposób ukryć się przed światem. Wiem, bo do takich ludzi należę. Kakao jednak w mojej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Używam kakao oczywiście również do deserów, którym dodaje czekoladowego posmaku, ale zdarza mi się także użyć kakao w wersji wytrawnej. Na przykład w chlebie.
Tak zabawiłam się dzisiaj. Do niesłodkiego chleba postanowiłam dodać niewielką ilość kakao, dzięki temu chleb zyskuję niepowtarzalny aromat, bez dodatkowych słodzików.
Musicie koniecznie spróbować!
Chleb pszenno-orkiszowy z kakao Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 8 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 100 g aktywnego zakwasu pszennego
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kakao
- 280 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce i zagnieć do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
- Zagniataj ciasto kilka minut.
- Uformuj z ciasta kulę.
- Wyłóż kosz do wyrastania chleba lub miseczkę materiałową szmatką, obsyp ją mąką i umieść w niej ciasto.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin, aby chleb urósł.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Połóż blachę do pieczenia do góry nogami na górnej części koszyka/miski i obróć go/ją do góry nogami aby wydostać chleb. Zdejmij szmatkę i wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 35 minut.
- Ostudź.