Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z kaszą
Jeśli lubicie jadać kaszę gryczaną na obiad, to na pewno zdarzyło Wam się ugotować jej kiedyś za dużo. Co można zrobić z taką zimną kaszą? Oczywiście dodać ją do chleba!
A najlepiej jeśli to chleb z dodatkiem mąki gryczanej Akurat ja wybrałam ciasto pszenno-gryczane na zakwasie żytnim, ale tak naprawdę ten patent świetnie też się sprawdzi w chlebie orkiszowym, czy czystym żytnim.
Kasza dodaje chlebowi dodatkowego interesującego smaku. Proponuję też ostatnimi ziarenkami kaszy udekorować wierzch chleba przed pieczeniem. Podpieczone ziarenka wyjdą niezwykle aromatyczne i sprawią, że będzie się przyjemnie chrupało skórkę.
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z kaszą Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki gryczanej
- 170 ml zakwasu
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej + 3 łyżki
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną kaszę, zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 3-4 minuty.
- Plastyczne ciasto przekładamy do formy keksówki (12x24 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem. Wierzch wygładzamy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta możemy dodatkowo udekorować ziarenkami ugotowanej kaszy, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i dociskamy ziarenka.
- Chleb pieczemy góra-dół przed 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą ze jabłkiem i cebulką.