Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z jabłkiem
Bardzo lubię wypieki na mące gryczanej, ale zdecydowanie bardziej kiedy jest ona wymieszana z lżejszą mąką. Nie da się ukryć, że gryczana mąka jest bezglutenowa, więc jeśli ktoś jest na diecie bezglutenowej to może z nią śmiało eksperymentować, ale wypieki te będą zawsze trochę bardziej zbite. Natomiast jeśli do ciasta na zakwasie damy mąkę gryczaną i mąkę pszenną lub orkiszową jasną to wychodzi z tego super pulchny, smaczny i całkiem zdrowy bochenek.
A gryczany posmak super komponuje się z jabłkiem. Koniec sierpnia to zdecydowanie czas jabłek, zatem siekajmy je drobno i dodajmy do chlebów :)
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z jabłkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 10 min Porcje: 1 Składniki
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki gryczanej
- 210 g aktywnego zakwasu żytniego
- 310 ml letniej wody
- jabłko
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i pokrojone w kostkę jabłko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty do połączenia składników.
- Formę keksówkę 12x24 cm smarujemy olejem, wykładamy pergaminem i smarujemy jeszcze delikatnie w środku. Przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką zwilżoną dłonią. Chleb można dodatkowo udekorować plasterkiem jabłka (skropionym sokiem z cytryny). Keksówkę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto przed pieczeniem można przykryć folią aluminiową w miejscu, w którym jest jabłko, dzięki temu nie przypali się w trakcie pieczenia. Chleb pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.