Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Jeśli lubicie wszystko co gryczane to na pewno spodoba Wam się dzisiejszy wypiek. Chętnie wykorzystuję od czasu do czasu mąkę gryczaną w kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że oprócz specyficznego smaku, ma ona również ciekawe właściwości. Jako mąka bezglutenowa zachowuje się zupełnie inaczej niż w cieście pszennym, czy żytnim.
Wiele osób na diecie bezglutenowej ceni sobie przepis na w 100% chleb gryczany, muszę jednak przyznać, że osobiście znacznie bardziej smakuje mi wersja, gdy mąka ta jest wymieszana z pszenną. Szczególnie w wersji na zakwasie. Poniżej dzielę się godnym polecenia przepisem
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oleju roślinnego
- 320 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i olej.
- Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 4 minuty.
- Formę keksówkę (10x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Przekładamy do środka ciasto.
- Łyżkę zwilżamy wodą. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką i przykrywamy formę na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do pieca.
- Pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.