Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami

Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami

Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zostało mi trochę ugotowanej kaszy gryczanej i postanowiłam ją wykorzystać do wypieku chleba. Od razu pomyślałam, że wystąpi w nim kasza gryczana. Nie da się ukryć, że wypieki gryczane są trochę zbite, dlatego uznałam, że będzie to chleb pszenny z gryczanym akcentem. Żeby wypiek był lekki przygotowałam ciasto na zaczynie poolish, który wyrasta przez noc. Do chleba dodałam również ziarna i orzechy. Wyszło smakowicie ?

 

 

Czas całkowity: 11 godz 5 min
Czas wyrastania: 10 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min

Składniki chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami:

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 300 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. suszonych drożdży instant - 7 g
  5. mąki gryczanej - 100 g
  6. letniej wody (zaczyn) - 100 ml
  7. mąki pszennej typ 650 (zaczyn) - 100 g
  8. szczypta suszonych drożdży instant (poolish) - 1 szt.
  9. dowolnych pestek (u mnie pestki dyni, ziarna słonecznika, orzechy pekan) - 100 g
  10. ugotowanej kaszy gryczanej - 150 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. waga kuchenna
  4. koszyk do wyrastania chleba

 

Jak zrobić chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami?

1. Do miseczki wsypujemy mąkę (100 g), dodajemy szczyptę drożdży i letnią wodę. Mieszamy krótko i zostawiamy pod przykryciem na 8 godzin.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pestki, sól, przygotowany wcześniej zaczyn, ugotowaną kaszę, drożdże. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i formujemy podłużny lub okrągły (zależnie od kształtu koszyka) bochenek. Przekładamy go do podsypanego mąką koszyka, przykrywamy, zostawiamy na godzinę.
5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na wyłożoną pergaminem blachę. Chleb z wierzchu nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie spryskujemy z wierzchu chleb wodą i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą maślany smak.

Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany na zaczynie poolish z kaszą gryczaną i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów