Chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię, gdy w pieczywie znajdzie się coś słodkiego, na co natknę się zupełnie przypadkiem jedząc kromkę za kromką. Taką rolę w chlebie spełnia pyszna karmelizowana cebula. Używam jej już po raz kolejny, bo po prostu uwielbiam ten smak- lekko ostra, już nie tak intensywnie cebulowa i niezwykle słodka.

Używam jej nie tylko do chleba. Często ląduje w moich obiadach, a w szczególności, gdy stawiam na coś pomidorowego- makaron, czy kaszę. Uważam, że te smaki naprawdę są dla siebie stworzone. Może spróbuję was do tego przekonać tym oto bochenkiem.

Objadam się nim z wielką przyjemnością, czekając na lato, gdy będę mogła użyć do niego pysznych, sezonowych pomidorów.

Chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą Autor: Tosia i Sliwka

Składniki
  • 230 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml soku pomidorowego
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca dodaj cebulę.
  2. Smaż cebulę aż się zeszkli, a następnie dodaj miód. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sok pomidorowy. Pomieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Poczekaj aż mieszanina soku pomidorowego z cebulą będzie ciepła, ale nie gorąca.
  4. Gdy będzie, dodaj do niej wszystkie składniki poza wodą. Zacznij zagniatać ciasto.
  5. Powoli zacznij dolewać wodę aż całość osiągnie elastyczną konsystencję.
  6. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  7. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw blachę w ciepłe miejsce, na przykład pod kaloryferem.
  9. Daj bochenkowi urosnąć przez ok. 2 h.
  10. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wstaw chleb i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  12. Daj chlebowi ostygnąć na wyjętej z piekarnika kratce.
  13. Jeszcze ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą Pajdą z cebulą i jabłkiem.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
1

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bułki dyniowe
1

Bułki dyniowe

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ