Chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą
Lubię, gdy w pieczywie znajdzie się coś słodkiego, na co natknę się zupełnie przypadkiem jedząc kromkę za kromką. Taką rolę w chlebie spełnia pyszna karmelizowana cebula. Używam jej już po raz kolejny, bo po prostu uwielbiam ten smak- lekko ostra, już nie tak intensywnie cebulowa i niezwykle słodka.
Używam jej nie tylko do chleba. Często ląduje w moich obiadach, a w szczególności, gdy stawiam na coś pomidorowego- makaron, czy kaszę. Uważam, że te smaki naprawdę są dla siebie stworzone. Może spróbuję was do tego przekonać tym oto bochenkiem.
Objadam się nim z wielką przyjemnością, czekając na lato, gdy będę mogła użyć do niego pysznych, sezonowych pomidorów.
Chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą Autor: Tosia i Sliwka Składniki- 230 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- pół cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 150 ml soku pomidorowego
- ok. 100 ml ciepłej wody
- Cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca dodaj cebulę.
- Smaż cebulę aż się zeszkli, a następnie dodaj miód. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sok pomidorowy. Pomieszaj i zdejmij z ognia.
- Poczekaj aż mieszanina soku pomidorowego z cebulą będzie ciepła, ale nie gorąca.
- Gdy będzie, dodaj do niej wszystkie składniki poza wodą. Zacznij zagniatać ciasto.
- Powoli zacznij dolewać wodę aż całość osiągnie elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw blachę w ciepłe miejsce, na przykład pod kaloryferem.
- Daj bochenkowi urosnąć przez ok. 2 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Daj chlebowi ostygnąć na wyjętej z piekarnika kratce.
- Jeszcze ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą Pajdą z cebulą i jabłkiem.