Chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem i ziarnami
Ostatnio wzięłam udział w konkursie Chleba Polskiego piekąc chleb na zakwasie, wykorzystując ich mieszankę mąk. Wybrałam mieszankę pienińską pszenno - żytnią z orkiszem. Swój chlebek wzbogaciłam dodatkowo ziarnami słonecznika, siemienia lnianego oraz otrębami żytnimi. Wyszedł bardzo smaczny chlebek, który pięknie pachniał podczas pieczenia. Jest mało dziurzasty, ale smakował nam bardzo, a mnie szczególnie od razu po upieczeniu, taki gorący z chrupiącą skórką:))
Ps. Nie udało mi się wygrać, ale i tak bardzo się cieszę, że wzięłam udział:)) Anitko, dziękuję, że mnie namówiłaś, mła:***
Składniki:
*180g mleka
*120g wody (można zastąpić kefirem lub maślanką)
*200g aktywnego zakwasu
*600g mąki (użyłam mieszanki ChlebPolski Pieniński pszenno-żytni z orkiszem)
*60g siemienia lnianego
*60g pestek słonecznika
*50g otrąb żytnich
*2 łyżki oliwy
*14g soli
*1 łyżka cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Ja zagniatałam ręcznie.
Ciasto powinno być gładkie i nieklejące. Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie odgazować, uformować bochenek, posypać mąką i włożyć do koszyczka złączeniem do góry.
Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Po tym czasie delikatnie wyjąć chlebek z koszyka i przełożyć do piekarnika. Można go także naciąć (ja tym razem nie nacinałam). Przed pieczeniem za pomocą pędzelka posmarowałam chleb wodą i tak piekłam w temperaturze 210 stopni C przez około 40 minut.
Smacznego:-)