Chleb pełnoziarnisty z dużą ilością ziarna
Chleby z dużą ilością ziarna bywają czasem cięższe do zagniatania od reszty, ale w tym przypadku naprawdę warto. Moja Mama poprosiła mnie o taki bochenek jako wielka fanka ziaren, a ja od razu się za niego zabrałam. Przyznam, że byłam zachwycona jego świeżością przez kilka następnych dni. Ten chleb w ogóle się nie starzeje! Każdego dnia, do ostatniej kromki smakował jakbym dopiero co go zrobiła. Może więc warto się trochę namęczyć z zagniataniem?:)
Chleb pełnoziarnisty z dużą ilością ziarna(1 okrągły bochenek)
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 80 g pestek słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego
- ok. 350 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
- Gdy uzyskasz jednolitą masę, zagniataj mocno przez ok. 10 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności. Do środka włóż ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj bochenek.
- Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej ciasto, przykryj folią aluminiową i ponownie odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Piecz aż bochenek zrobi się brązowy, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, wyjdzie sucha bez przyklejonego ciasta.
Śliwka