Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem

Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Banany i cynamon…ah! Na to połączenie zwykle wydaje z siebie jęk. Bo banany i wszystko co bananowe uwielbiam, a cynamon aż się prosi, żeby połączyć się z bananem w pysznej smakowej fuzji.

Przyznam, że najczęściej wykorzystuję to połączenie w owsiance. Jednak gdy nadchodzi lato, automatycznie przestaję mieć ochotę na owsianki, a połączenie bananów z cynamonem wciąż za mną chodzi. Dzisiaj postanowiłam więc wypróbować je w chlebie.

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Postawiłam na chleb na mące pełnoziarnistej, aby go nieco „uzdrowić”. Jego smak naprawdę mi odpowiada, a każdemu na pewno będzie odpowiadać fakt, że można go osiągnąć niewielkim kosztem, nie wymaga bowiem zagniatania, ani innych dodatkowych czynności, na które niektórzy nie mają czasu.

Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 3 godz.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 małe dojrzałe banany (135 g miąższu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Rozgnieć banany w misce.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki aż stworzą jednolite ciasto.
  3. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremce.
  4. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem szmatki na ok. 2,5 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż chleb wyrośnie i zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  7. Wyjmij z foremki i odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów