Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem
Banany i cynamon…ah! Na to połączenie zwykle wydaje z siebie jęk. Bo banany i wszystko co bananowe uwielbiam, a cynamon aż się prosi, żeby połączyć się z bananem w pysznej smakowej fuzji.
Przyznam, że najczęściej wykorzystuję to połączenie w owsiance. Jednak gdy nadchodzi lato, automatycznie przestaję mieć ochotę na owsianki, a połączenie bananów z cynamonem wciąż za mną chodzi. Dzisiaj postanowiłam więc wypróbować je w chlebie.
Postawiłam na chleb na mące pełnoziarnistej, aby go nieco „uzdrowić”. Jego smak naprawdę mi odpowiada, a każdemu na pewno będzie odpowiadać fakt, że można go osiągnąć niewielkim kosztem, nie wymaga bowiem zagniatania, ani innych dodatkowych czynności, na które niektórzy nie mają czasu.
Chleb pełnoziarnisty z bananami i cynamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 3 godz. Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 małe dojrzałe banany (135 g miąższu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 350 ml ciepłej wody
- Rozgnieć banany w misce.
- Pomieszaj wszystkie składniki aż stworzą jednolite ciasto.
- Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremce.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem szmatki na ok. 2,5 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż chleb wyrośnie i zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Wyjmij z foremki i odstaw do ostygnięcia.