Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie na początku w to nie uwierzyć, ale to szczera prawda. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje.

Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję. Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. W tym wypadku wprost przeciwnie! I niech ktoś mi powie, że domowa produkcja chleba jest trudna.

Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 500 ml ciepłej wody
  1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i rozmaryn. Dodaj wodę i wymieszaj łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
  2. Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem. Obsyp mąką brzegi i wnętrze.
  3. Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  5. Po upływie czasu wyrastania, delikatnie zdejmij folię i włóż formę z ciastem do piekarnika.
  6. Piecz przez 40 minut.
  7. Po ostygnięciu okrój chleb dookoła i wyjmij z formy.

Kategorie przepisów