Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie na początku w to nie uwierzyć, ale to szczera prawda. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje.

Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję. Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. W tym wypadku wprost przeciwnie! I niech ktoś mi powie, że domowa produkcja chleba jest trudna.

Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 500 ml ciepłej wody
  1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i rozmaryn. Dodaj wodę i wymieszaj łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
  2. Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem. Obsyp mąką brzegi i wnętrze.
  3. Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  5. Po upływie czasu wyrastania, delikatnie zdejmij folię i włóż formę z ciastem do piekarnika.
  6. Piecz przez 40 minut.
  7. Po ostygnięciu okrój chleb dookoła i wyjmij z formy.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb