Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania
Możecie na początku w to nie uwierzyć, ale to szczera prawda. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje.
Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję. Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. W tym wypadku wprost przeciwnie! I niech ktoś mi powie, że domowa produkcja chleba jest trudna.
Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 500 ml ciepłej wody
- Wymieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i rozmaryn. Dodaj wodę i wymieszaj łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
- Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem. Obsyp mąką brzegi i wnętrze.
- Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania, delikatnie zdejmij folię i włóż formę z ciastem do piekarnika.
- Piecz przez 40 minut.
- Po ostygnięciu okrój chleb dookoła i wyjmij z formy.