Chleb orkiszowy zaparzany mleczny
Pyszny, wilgotny w środku chleb orkiszowy. Najlepiej smakował nam z twrożkiem na słono i słodko.
Składniki na chleb orkiszowy zaparzany mleczny:
- mąka orkiszowa 450 g (typ 720)
- woda 30 g
- sól 9 g
- mleko 75 ml
- jajko
- cukier 1 szczypta
- masło
- drożdże 5 g (suchych)
- jajko +woda do posmarowania wierzchu chleba
Jak przygotować chleb orkiszowy zaparzany mleczny?
Na patelnię wsypać 50 g mąki oraz po 75 ml wody mleka zamieszać i zagotować aż mąka zrobi się "budyń" i wystudzić. Do wystudzonej masy dolać mleko i jajko a całość wymieszać trzepaczką. W dzierży umieścić 400 g mąki, 200 g wody wymieszać delikatnie i odstawić do autolizy na 15 minut. Potem dodać sól, cukier i drożdże i wcześniej przygotowaną mieszaninę. W tracie można dodać 30 g rozpuszczonego masła. Mieszać 8-10 minut na wolnych obrotach. Odstawić w dzierży do pierwszego wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem. Potem wyjąć ciasto na blat uformować bochen i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką w którym będzie się piekł. Odstawić na 50 minut do wyrośnięcia ( czasami to trwa troche dłużej). Wyrośnięty chleb posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą. Piec 30- 40 minut 180 stopniach C w zależności od piekarnika.