Chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika
Muszę zachować resztki pokory i skromności, ale tak naprawdę chce mi się krzyczeć- jaki ten chleb jest cudowny! Mogłabym jeść go kilogramami. Smaki idealnie się równoważą i tworzą bochenek idealny (przynajmniej dla mnie). Polecam każdemu, bo niewiele przy nim roboty (nie wymaga drugiego zagniatania, bochenek formujesz od razu), a jest niezapomniany:)
Zdjęcie poniżej przedstawia uformowany chleb zaraz po wsadzeniu do piekarnika
Chleb orkiszowy z ziarnami słonecznika
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki orkiszowej typ 630
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 120 g ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oregano
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól, ziarna i oregano.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
- Po dolaniu odpowiedniej ilości ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, trochę jak ciepła plastelina.
- Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Uformuj z ciasta kształt elipsy i uklep, aby stworzyć podstawę.
- Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową zostawiając trochę luzu z góry, aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
- Daj ciastu podwoić objętość w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) w ciągu ok. 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Piecz przez ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje i po włożeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.