Chleb orkiszowy z pesto z rukoli

Chleb orkiszowy z pesto z rukoli

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłabym wszystko z wdzięczności dla człowieka, który wymyślił pesto. Zastanawiam się często co podpowiedziało mu/jej aby akurat te składniki zmielić ze sobą. To geniusz w czystej postaci!

Dlatego tak często powtarzamy pesto z nietypowych nieraz produktów, utrzymując w miarę możliwości konsystencję i całą ideę tego pierwotnego pesto z bazylii. Niekiedy zmieniamy zioło, czasem zamiast orzeszków piniowych wystąpią inne, a innym razem do całości dodajemy sezonowe warzywa. Tym razem zdecydowałam się na zmianę zioła i zamiast tradycyjnej bazylii, stworzyłam pesto z rukoli.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze lubiłam pesto w chlebie bo daje mu interesujący, ziołowy posmak. I tak było również z pesto z rukoli. Spróbujcie koniecznie.

Choć gotowe pesto z rukoli nie rzuciło mi się w oczy w sklepach, jeśli nie macie czasu na miksowanie składników na pesto możecie spokojnie zastąpić je kupionym pesto z bazylii.

Chleb orkiszowy z pesto z rukoli Autor: Sliwka Porcje: 1

Składniki
  • Pesto:
  • 2 garście rukoli
  • łyżka orzeszków piniowych
  • pół filiżanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • sól
  • Ciasto chlebowe
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g pesto z rukoli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa powinna składać się z poszatkowanych, widocznych kawałków składników, nie być zmieloną, jednolitą papką. Dosól wedle uznania.
  2. Połącz wszystkie składniki na chleb oprócz wody.
  3. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję przypominającą ciepłą plastelinę.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Umieść ciasto chlebowe w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny
  6. Po upływie tego czasu ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
  7. Nastaw piekarnik na 200 stopni, poczekaj aż się dobrze nagrzeje i wstaw foremkę do środka.
  8. Piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.

#version#

Kategorie przepisów