Chleb orkiszowy z pesto z rukoli
Zrobiłabym wszystko z wdzięczności dla człowieka, który wymyślił pesto. Zastanawiam się często co podpowiedziało mu/jej aby akurat te składniki zmielić ze sobą. To geniusz w czystej postaci!
Dlatego tak często powtarzamy pesto z nietypowych nieraz produktów, utrzymując w miarę możliwości konsystencję i całą ideę tego pierwotnego pesto z bazylii. Niekiedy zmieniamy zioło, czasem zamiast orzeszków piniowych wystąpią inne, a innym razem do całości dodajemy sezonowe warzywa. Tym razem zdecydowałam się na zmianę zioła i zamiast tradycyjnej bazylii, stworzyłam pesto z rukoli.
Zawsze lubiłam pesto w chlebie bo daje mu interesujący, ziołowy posmak. I tak było również z pesto z rukoli. Spróbujcie koniecznie.
Choć gotowe pesto z rukoli nie rzuciło mi się w oczy w sklepach, jeśli nie macie czasu na miksowanie składników na pesto możecie spokojnie zastąpić je kupionym pesto z bazylii.
Chleb orkiszowy z pesto z rukoli Autor: Sliwka Porcje: 1 Składniki- Pesto:
- 2 garście rukoli
- łyżka orzeszków piniowych
- pół filiżanki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- pół ząbka czosnku
- sól
- Ciasto chlebowe
- 350 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 75 g pesto z rukoli
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa powinna składać się z poszatkowanych, widocznych kawałków składników, nie być zmieloną, jednolitą papką. Dosól wedle uznania.
- Połącz wszystkie składniki na chleb oprócz wody.
- Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję przypominającą ciepłą plastelinę.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto chlebowe w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny
- Po upływie tego czasu ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni, poczekaj aż się dobrze nagrzeje i wstaw foremkę do środka.
- Piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.