Chleb orkiszowy z pesto z rukoli

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłabym wszystko z wdzięczności dla człowieka, który wymyślił pesto. Zastanawiam się często co podpowiedziało mu/jej aby akurat te składniki zmielić ze sobą. To geniusz w czystej postaci!

Dlatego tak często powtarzamy pesto z nietypowych nieraz produktów, utrzymując w miarę możliwości konsystencję i całą ideę tego pierwotnego pesto z bazylii. Niekiedy zmieniamy zioło, czasem zamiast orzeszków piniowych wystąpią inne, a innym razem do całości dodajemy sezonowe warzywa. Tym razem zdecydowałam się na zmianę zioła i zamiast tradycyjnej bazylii, stworzyłam pesto z rukoli.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z pesto z rukoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze lubiłam pesto w chlebie bo daje mu interesujący, ziołowy posmak. I tak było również z pesto z rukoli. Spróbujcie koniecznie.

Choć gotowe pesto z rukoli nie rzuciło mi się w oczy w sklepach, jeśli nie macie czasu na miksowanie składników na pesto możecie spokojnie zastąpić je kupionym pesto z bazylii.

Chleb orkiszowy z pesto z rukoli Autor: Sliwka Porcje: 1

Składniki
  • Pesto:
  • 2 garście rukoli
  • łyżka orzeszków piniowych
  • pół filiżanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • sól
  • Ciasto chlebowe
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g pesto z rukoli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa powinna składać się z poszatkowanych, widocznych kawałków składników, nie być zmieloną, jednolitą papką. Dosól wedle uznania.
  2. Połącz wszystkie składniki na chleb oprócz wody.
  3. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję przypominającą ciepłą plastelinę.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Umieść ciasto chlebowe w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny
  6. Po upływie tego czasu ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
  7. Nastaw piekarnik na 200 stopni, poczekaj aż się dobrze nagrzeje i wstaw foremkę do środka.
  8. Piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
1

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki