Chleb orkiszowy na zakwasie
Zdanie czytelników jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze biorę pod uwagę wszelkiego rodzaju prośby. Wielokrotnie pojawiały się wiadomości i komentarze dotyczące zwykłych chlebów na zakwasie. Zwykłych, czyli w miarę prostych w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków.
Zbliżają się święta, na pewno każdy amator domowych wypieków planuje upiec jakiś chleb na uroczyste śniadanie. Dlatego liczę na to, że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu, bo spełnia wszystkie te wymogi, do tego jest zdrowy i smaczny.
To prosty chleb z mąki orkiszowej na dowolnym zakwasie. Dowolnym oznacza to, że może to być wcześniej dokarmiony zakwas żytni lub zakwas pszenny. Proporcje się nie zmienią, jedynie smak wypieku.
Chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.
Porcje: 1
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
- 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 330 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
- Mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dodajemy aktywny zakwas.
- Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 7 minut. Misę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasta podsypujemy mąką, krótko zagniatamy/składamy i formujemy okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy ściereczką/podsypujemy mąką. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
- Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Ciasto dodatkowo możemy naciąć ostrym nożem lub żyletką.
- Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i pieczemy chleb ok. 27 minut.
- Następnie przekładamy na kuchenną kratkę.
3.1.09