Chleb orkiszowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdanie czytelników jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze biorę pod uwagę wszelkiego rodzaju prośby. Wielokrotnie pojawiały się wiadomości i komentarze dotyczące zwykłych chlebów na zakwasie. Zwykłych, czyli w miarę prostych w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków.

Zbliżają się święta, na pewno każdy amator domowych wypieków planuje upiec jakiś chleb na uroczyste śniadanie. Dlatego liczę na to, że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu, bo spełnia wszystkie te wymogi, do tego jest zdrowy i smaczny.

To prosty chleb z mąki orkiszowej na dowolnym zakwasie. Dowolnym oznacza to, że może to być wcześniej dokarmiony zakwas żytni lub zakwas pszenny. Proporcje się nie zmienią, jedynie smak wypieku.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 330 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja

  1. Mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dodajemy aktywny zakwas.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 7 minut. Misę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasta podsypujemy mąką, krótko zagniatamy/składamy i formujemy okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy ściereczką/podsypujemy mąką. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Ciasto dodatkowo możemy naciąć ostrym nożem lub żyletką.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i pieczemy chleb ok. 27 minut.
  7. Następnie przekładamy na kuchenną kratkę.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone powidła śliwkowe z kakao
1

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos polski

Sos polski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado

Wielkanocna sałatka z jajami p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Jajka faszerowane awokado
2

Jajka faszerowane awokado

food² food²
Food Square

Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem
2

Sałatka z ryżem i wędzonym kur…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem
2

Sałatka z jajkami, ogórkiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy