Chleb orkiszowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdanie czytelników jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze biorę pod uwagę wszelkiego rodzaju prośby. Wielokrotnie pojawiały się wiadomości i komentarze dotyczące zwykłych chlebów na zakwasie. Zwykłych, czyli w miarę prostych w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków.

Zbliżają się święta, na pewno każdy amator domowych wypieków planuje upiec jakiś chleb na uroczyste śniadanie. Dlatego liczę na to, że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu, bo spełnia wszystkie te wymogi, do tego jest zdrowy i smaczny.

To prosty chleb z mąki orkiszowej na dowolnym zakwasie. Dowolnym oznacza to, że może to być wcześniej dokarmiony zakwas żytni lub zakwas pszenny. Proporcje się nie zmienią, jedynie smak wypieku.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 330 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja

  1. Mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dodajemy aktywny zakwas.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 7 minut. Misę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasta podsypujemy mąką, krótko zagniatamy/składamy i formujemy okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy ściereczką/podsypujemy mąką. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Ciasto dodatkowo możemy naciąć ostrym nożem lub żyletką.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i pieczemy chleb ok. 27 minut.
  7. Następnie przekładamy na kuchenną kratkę.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami
1

Rolada dyniowa z serkiem i pow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety
1

Chlebek z nadzieniem z pora, c…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka owsiane z żurawiną
1

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort Piernikowy
2

Tort Piernikowy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mleczna kanapka
1

Mleczna kanapka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pałki z kurczaka w paprykowej panierce

Pałki z kurczaka w paprykowej…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych
2

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake