Chleb orkiszowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdanie czytelników jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze biorę pod uwagę wszelkiego rodzaju prośby. Wielokrotnie pojawiały się wiadomości i komentarze dotyczące zwykłych chlebów na zakwasie. Zwykłych, czyli w miarę prostych w przygotowaniu i bez zbędnych dodatków.

Zbliżają się święta, na pewno każdy amator domowych wypieków planuje upiec jakiś chleb na uroczyste śniadanie. Dlatego liczę na to, że dzisiejszy przepis przypadnie do gustu, bo spełnia wszystkie te wymogi, do tego jest zdrowy i smaczny.

To prosty chleb z mąki orkiszowej na dowolnym zakwasie. Dowolnym oznacza to, że może to być wcześniej dokarmiony zakwas żytni lub zakwas pszenny. Proporcje się nie zmienią, jedynie smak wypieku.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 330 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja

  1. Mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dodajemy aktywny zakwas.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 7 minut. Misę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasta podsypujemy mąką, krótko zagniatamy/składamy i formujemy okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy ściereczką/podsypujemy mąką. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Ciasto dodatkowo możemy naciąć ostrym nożem lub żyletką.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i pieczemy chleb ok. 27 minut.
  7. Następnie przekładamy na kuchenną kratkę.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj