Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym

Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka wychodzi jakby bardziej chrupiąca.

Stwierdziłam, że zaczyn przypominający „poolish” można przygotować nie tylko z mąki pszennej, ale także orkiszowej, wybrałam do tego jej jasną odmianę. I tym sposobem otrzymałam w 100 % orkiszowy chleb, przypominający w wyglądzie chleb pszenny.

Jego kształt zależy od tego jaki koszyk wiklinowy do wyrastania się wybierze. Ostatecznie można również zdecydować się a drugim etapie wyrastania na przełożenie go do formy. Wybór należy do Was, w obu przypadkach będzie smakowicie :)

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 godz. 30 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 5 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn orkiszowy drożdżowy:
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g letniej wody
  • 1 g drożdży suszonych instant (płaska łyżeczka)
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 g drożdży suszonych instant (2 płaskie łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300-350 g letniej wody

Instrukcja
  1. Przygotowujemy zaczyn, mąki orkiszową łączymy z drożdżami i letnią wodą. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin.
  2. Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto powoli, aż osiągniemy elastyczne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
  3. Następnie podsypujemy ciasto mąką i składamy je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy ściereczką oprószoną mąką, ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze, przykrywamy na 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nacinamy według fantazji.
  5. Pieczemy w 220 stopniach 15 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach.
  6. Studzimy na kratce i podajemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów