Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym
Bardzo lubię piec chleby i bagietki na zaczynie drożdżowym, dzięki temu miąższ takich wypieków jest sprężysty i ma urocze dziurki. Do tego wypieki takie nabierają wyrazistego smaku, a ich skórka wychodzi jakby bardziej chrupiąca.
Stwierdziłam, że zaczyn przypominający „poolish” można przygotować nie tylko z mąki pszennej, ale także orkiszowej, wybrałam do tego jej jasną odmianę. I tym sposobem otrzymałam w 100 % orkiszowy chleb, przypominający w wyglądzie chleb pszenny.
Jego kształt zależy od tego jaki koszyk wiklinowy do wyrastania się wybierze. Ostatecznie można również zdecydować się a drugim etapie wyrastania na przełożenie go do formy. Wybór należy do Was, w obu przypadkach będzie smakowicie
Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 godz. 30 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 5 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn orkiszowy drożdżowy:
- 130 g mąki orkiszowej jasnej
- 130 g letniej wody
- 1 g drożdży suszonych instant (płaska łyżeczka)
- Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 g drożdży suszonych instant (2 płaskie łyżeczki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 300-350 g letniej wody
- Przygotowujemy zaczyn, mąki orkiszową łączymy z drożdżami i letnią wodą. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin.
- Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto powoli, aż osiągniemy elastyczne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
- Następnie podsypujemy ciasto mąką i składamy je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy ściereczką oprószoną mąką, ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze, przykrywamy na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nacinamy według fantazji.
- Pieczemy w 220 stopniach 15 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach.
- Studzimy na kratce i podajemy ze Smakowitą de Luxe.