Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach

Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach
Dzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego wysiłku podczas długiego zagniatania .....pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj. U mnie jest mieszanka różnych mąk , bo akurat nie miałam tyle orkiszowej...i prawdę mówiąc dokładnie nie wiem ile jakiej dałam..a była to mąką orkiszowa jasna i orkiszowa pełnoziarnista i mąka pszenna...

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2-3 łyżki letniej wody
  • 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
  • 2 łyżeczki soli
  • 380-400 g letniej wody
  • ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu

Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba do formy. Chleb należy włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy.

Drożdże rozkruszyć,wymieszać razem z miodem i 2-3 łyżki letniej wody.
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Zagnieść ciasto, będzie bardzo rzadkie, takie że można je niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody .Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier]. Chleb posypać ziarnami[ zapomniałam], przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Chleb wystudzić na kratce i kroić dopiero po ostudzeniu.

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów