Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim
Dzisiejszy chleb jest propozycją dla miłośników oliwkowych smaków. To prosty i delikatny chleb pszenny na zakwasie żytnim, który wzbogacony jest o kawałki oliwek. Subtelnie wtapiają się w miąższ chleba, zaskakując swoim smakiem przy każdym kęsie.
Przepis można również zmodyfikować i dodać do ciasta oliwki w całości lub zastąpić je suszonymi pomidorami/kaparami.
Chleb oliwkowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min. Porcje: 1 Składniki- 170 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 230 g letniej wody
- 60 g oliwek (u mnie zielone)
- łyżeczka soli
- Zakwas mieszamy z letnią wodą.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone) oraz sól. Powoli wlewamy zakwas z wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie 6 minut lub mikserem na najniższych obrotach 3 minut, następnie na II prędkości kolejne 3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (posypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Chleb podpiekamy 10 minut.
- Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, ustawiamy 200 stopni i pieczemy ok. 27 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.