Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim

Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy chleb jest propozycją dla miłośników oliwkowych smaków. To prosty i delikatny chleb pszenny na zakwasie żytnim, który wzbogacony jest o kawałki oliwek. Subtelnie wtapiają się w miąższ chleba, zaskakując swoim smakiem przy każdym kęsie.

Przepis można również zmodyfikować i dodać do ciasta oliwki w całości lub zastąpić je suszonymi pomidorami/kaparami.

Zdjęcie - Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb oliwkowy na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb oliwkowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 230 g letniej wody
  • 60 g oliwek (u mnie zielone)
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Zakwas mieszamy z letnią wodą.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone) oraz sól. Powoli wlewamy zakwas z wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie 6 minut lub mikserem na najniższych obrotach 3 minut, następnie na II prędkości kolejne 3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (posypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Chleb podpiekamy 10 minut.
  6. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, ustawiamy 200 stopni i pieczemy ok. 27 minut.
  7. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów