Chleb na zakwasie z żurawiną
- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 55minuty
Niedawno miałam okazję robić zakupy w pewnej bardzo znanej na Lubelszczyźnie piekarni. Kupiłam dwa różne bochenki chleba, które mnie zachwyciły do tego stopnia, że spróbowałam je upiec w domu. Dzisiaj chcę pokazać chleb mieszany z dodatkiem suszonej żurawiny. Ze względu na lekką słodycz bardziej pasuje mi do sera ale i tak najwięcej zjadłam go z samym masłem. A w kolejce czeka już następny.
Składniki- Składniki na zaczyn
- zakwas żytni - 2 łyżki
- mąka żytnia - 140 g
- woda - 100 g
- Składniki na chleb
- ciepła woda - 250 ml
- mąka żytnia typ 720 - 300 g
- mąka pszenna chlebowa - 150 g
- sól - 2 łyżeczki
- suszona żurawina - 3/4 szklanki
Do miski z zaczynem wlać wodę, wymieszać. Przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cała foremka jest już wypełniona ciastem chlebowym, wierzch spryskać oliwą i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić chleb na kratce.
Smacznego:)