Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ledwo, bo ledwo, ale udało mi się wyrobić z pieczeniem chleba i dołączyć do wspólnej zabawy organizowanej przez Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W sierpniu wypiek zaproponowała Badylarka, a tematem wirtualnego wypieku jest chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem czarnych oliwek i miodu. Propozycja bardzo mi się spodobała, a dodatki zaintrygowały.

Co prawda musiałam zmienić kilka rzeczy, inaczej wymieszałam mąki w cieście, nie odkładałam zakwaszonego ciasta do lodówki (chleby piekę jedynie na dokarmionym zakwasie, taki mam system), a oprócz oliwek i miodu, wykorzystałam też szczypiorek. Siemię lniane dodaje wypiekowi fajnej sprężystości i dzięki niemu miąższ chleba nie jest suchy. Zmieniłam też czas wyrastania ciasta, bo zrezygnowałam z opcji nocnej. Mimo tych drobnych poprawek śmiało mogę powiedzieć, że to bardzo dobry chleb i fajny przepis, chętnie go polecę i Wam.

Tutaj zamieszczę listę blogerów, którzy brali udział w sierpniowej Piekarni:

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 2 ocen Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. 30 min.

Czas pieczenia: 50 min. Całkowity czas: 6 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki:

  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g razowej mąki żytniej typ 2000
  • 130 g razowej mąki pszennej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 330 g letniej wody + 20 g wrzącej wody
  • 18 czarnych oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Przepis

  1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.
  2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  3. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut.
  6. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem

Chleb żytni na zakwasie z wiśn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami i ziołami

Chleb z ziarnami i ziołami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku