Chleb na zakwasie z lawendą
Niedawno miałam przyjemność odwiedzić cudownie pachnące Lawendowe Pole. Gospodarstwo znajduje się na Warmii, jest tam przepięknie, a na miejscu można nie tylko spacerować, ale także wziąć udział w warsztatach np. robienia lawendowego olejku. Do domu wróciłam między innymi z suszonym bukiecikiem kwiatów i stwierdziłam, że lawenda idealnie będzie się nadawała jako dodatek do rustykalnego chleba na zakwasie.
Pokruszone kwiatki dodałam nie tylko do ciasta chlebowego, ale także gałązką ozdobiłam jego wierzch. Pszenno-razowy bochenek na zakwasie pachniał niesamowicie, musicie spróbować! ?
Chleb na zakwasie z lawendą Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 330 ml letniej wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- Gałązka suszonej lawendy
- 1,5 łyżeczki soli
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.