Chleb na zakwasie z lawendą

Chleb na zakwasie z lawendą

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedawno miałam przyjemność odwiedzić cudownie pachnące Lawendowe Pole. Gospodarstwo znajduje się na Warmii, jest tam przepięknie, a na miejscu można nie tylko spacerować, ale także wziąć udział w warsztatach np. robienia lawendowego olejku. Do domu wróciłam między innymi z suszonym bukiecikiem kwiatów i stwierdziłam, że lawenda idealnie będzie się nadawała jako dodatek do rustykalnego chleba na zakwasie.

Pokruszone kwiatki dodałam nie tylko do ciasta chlebowego, ale także gałązką ozdobiłam jego wierzch. Pszenno-razowy bochenek na zakwasie pachniał niesamowicie, musicie spróbować! ?

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb na zakwasie z lawendą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb na zakwasie z lawendą Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 330 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • Gałązka suszonej lawendy
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
  2. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
  4. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów