Chleb na zakwasie z jabłkiem i orzechami

Jesień ma wiele smaków i kolorów, ale na pewno na czele rarytasów stoją jabłka i wszelkiego rodzaju orzechy. Orzechy zazwyczaj wrzucam na suchą patelnię i krótko prażę dla chrupkości i aromatu. Tym razem jednak dodałam też pokrojono drobno jabłko oraz miód. Całość cudownie się karmelizowała i trafiła jako dodatek do chleba na zakwasie.
Taką jesień można lubić! ?
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- jabłko - 1 szt.
- mąka pszenna razowa - 100 g
- mieszanka orzechów np. laskowe, arachidowe, laskowe, nerkowce - 100 g
- miód - 1 łyżka
- aktywnego zakwasu żytniego - 180 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- ściereczka
- koszyk do wyrastania chleba
Przepis:
1. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po 4 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko, wlewamy miód, karmelizujemy jeszcze 3 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas oraz karmelizowane jabłka z orzechami.
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągłą kulę, którą przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczka i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.