Chleb na zakwasie piwnym
Chleb na piwnym zakwasie nie powinien nikogo dziwić, w końcu nie od dziś wiadomo, że to świetny środek spulchniający. Dodaje się je do ciast i do naleśników, a także do chleba!
Do zrobienia takiego chleba potrzebny jest aktywny zawkas żytni i odrobinę cierpliwości. Nie pochłania on co prawda dużo czasu w kuchni, ale jego wykonanie trzeba podzielić na dwie partie, a właściwie dwa dni.
Najpierw, najlepiej wieczorem łączymy aktywny i dokarmiony zakwas z podgrzanym piwem i mąką. Zaczyn piwny mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin, czyli po prostu na noc w ciepłym miejscu.
Następnego dnia rano lub w południe (kiedy znajdziemy na to trochę czasu), przygotowany wcześniej zakwas łączymy ponownie z letnim piwem i mąką. Tym razem przyprawiamy go również solą i pieprzem.
Dalej postępujemy już podobnie jak z innymi chlebami na zakwasie. Potrzebujemy 2-3 godzin, by ciasto odpoczęło w ciepłym miejscu. Na koniec pieczemy go 30-40 minut i chlebek gotowy!
Naprawdę warto się poświecić i wykonać tych kilka prostych czynności, bo chlebek jest po prostu cudowny.
Dzięki piwie jest wilgotny w środku, jego miąższ ma ładne dziurki. Po naciśnięciu chleba kciukiem, wraca on do swojej pierwotnej formy. Pięknie pachnie, a przede wszystkim świetnie smakuje.
Co ciekawe smak piwa wcale nie jest wyczuwalny na początku, ale nadaje chlebkowi charakterystycznego, lekko słodkawego smaku.
Świetnie się sprawdzi jako dodatek podczas grillowania jak i zagryzka do piwa w postaci kanapek
Chleb na zakwasie piwnym Drukuj Autor: Tosia Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 35 mins Porcje: 1 Składniki- 1 dzień:
- 200 ml jasnego piwa
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 60 g aktywnego zakwasu
- 2 dzień:
- 200 ml jasnego piwa
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Wieczorem wlewamy piwo do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż będzie letnie, lecz nie gorące. Piwo przelewamy do dużej miski (szklanej lub ze stali nierdzewnej) i wsypujemy 200 g żytniej mąki i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy także aktywny zakwas i łączymy go ze składnikami, chwilę ucierając, aby pozbyć się grudek. Misę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na noc.
- Następnego dnia zakwas osiągnie masę gęstej śmietany. Dosypujemy do niego mąki z solą i cukrem. Stopniowo wlewamy letnie piwo i mieszamy, aby połączyć ze sobą składniki. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na półtorej godziny.
- Dalej wyciągamy lekko wyrośnięte ciasto z misy i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy ciasto, formując je w okrągły bochenek chleba. Taki chlebek kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem w kratkę.
- Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
- Upieczony chlebek studzimy na kuchennej kratce.