Chleb na piwie z przepisu Liski
Ponieważ nie ma w tym tygodniu weekendowej piekarni, a chleb jest potrzebny, musiałam coś znaleźć sama.
Wybór padł na chleb na piwie Liski, który ostatnio zauważyłam na blogu Glimmer...
zakwas:
250 g piwa
50 g pszennej mąki
4 łyżeczki zakwasu (ja użyłam żytniego)
piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać
zakwas, przykryć i zostawić na noc.
Rano dodać:
200 g wody
500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
1,5 łyżeczki soli
zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
rósł ok. 1 h.
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
50 min.
U mnie chleb wystrzelił na kamieniu..