Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

W ramach różnych prób z chlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam!

Oryginalny przepis tutaj


Zdjęcie - Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki
180 ml wody 180 ml
90 ml mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, pocięty na małe kawałki
1/2 szklanki startego parmezanu
3 szklanki mąki chlebowej
3 łyżeczki drożdży
90 ml posiekanych suszonych pomidorów

przygotowanie
Wszystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Pomidory osuszyć z oliwy i pokroić drobno. Jeżeli urządzenie ma opcję dodawania dodatków - pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!

Zdjęcie - Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy