Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie

Zdjęcie - Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Ostatnie dni nie skłaniają może do włączania piekarnika ale już idzie ochłodzenie. Dlatego kiedy słupki rtęci nieco opadną zachęcam Was do wypróbowania tego chleba. Jest to mieszaniec na zakwasie ze sporym dodatkiem różnych ziaren. Rośnie wolno jak na zakwasowca przystało ale jeśli tylko damy mu trochę czasu wspaniale wypełni foremkę po brzegi.

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Odstawić na 12 godź.

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i ziarnami. Dodać wodę oraz zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej mikserem. Przełożyc ciasto do keksówki o dług. 30cm, wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wypełni formę po brzegi spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb ok. 40 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!