Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Ostatnie dni nie skłaniają może do włączania piekarnika ale już idzie ochłodzenie. Dlatego kiedy słupki rtęci nieco opadną zachęcam Was do wypróbowania tego chleba. Jest to mieszaniec na zakwasie ze sporym dodatkiem różnych ziaren. Rośnie wolno jak na zakwasowca przystało ale jeśli tylko damy mu trochę czasu wspaniale wypełni foremkę po brzegi.
Składniki- Składniki na zaczyn
- zakwas żytni - 30 g
- mąka pszenna - 100 g
- woda - 100 g
- Składniki na chleb
- siemię lniane - 100 g
- słonecznik - 100 g
- mąka żytnia - 100 g
- mąka pszenna - 400 g
- woda - 400 ml
- sól - 2 płaskie łyżki
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Odstawić na 12 godź.
Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i ziarnami. Dodać wodę oraz zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej mikserem. Przełożyc ciasto do keksówki o dług. 30cm, wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wypełni formę po brzegi spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb ok. 40 min.
Smacznego:)