Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie

Zdjęcie - Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Ostatnie dni nie skłaniają może do włączania piekarnika ale już idzie ochłodzenie. Dlatego kiedy słupki rtęci nieco opadną zachęcam Was do wypróbowania tego chleba. Jest to mieszaniec na zakwasie ze sporym dodatkiem różnych ziaren. Rośnie wolno jak na zakwasowca przystało ale jeśli tylko damy mu trochę czasu wspaniale wypełni foremkę po brzegi.

Składniki Instrukcje

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać. Odstawić na 12 godź.

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i ziarnami. Dodać wodę oraz zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej mikserem. Przełożyc ciasto do keksówki o dług. 30cm, wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wypełni formę po brzegi spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb ok. 40 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chleb mieszany z ziarnami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb