Chleb marchewkowy (na zakwasie)

Chleb marchewkowy (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb marchewkowy (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy są wśród nas fani ciasta marchewkowego? W okresie jesienno-zimowym smakuje najlepiej, z domieszką przypraw korzennych i kontrastującym, słodkim serkiem na wierzchu. Ciasto marchewkowe tworzy się przez starcie marchewki na grubych oczkach i dodanie do niej typowych składników deserowych. Gdy zagryzałam kolejny kawałek pomyślałam, że taka gruba marchewka może dodać też fajnego, słodkiego aromatu chlebowi. I oczywiście, jak w cieście, zagrało to całkiem nieźle.

Zdjęcie - Chleb marchewkowy (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na zakwasie żytnim zawsze, w większym lub mniejszym stopniu ma lekko kwaskowaty smak. Osobiście wolę zakwas pszenny, który pozbawiony jest tej kwasowości, ale nie da się ukryć, że chleb na zakwasie żytnim jest zdrowszy. Warto więc czasem poeksperymentować. Słodkie dodatki idealnie zakamuflują tę lekką kwasowość. Marchewka sprawdziła się świetnie w tej roli, a dodałam jeszcze od siebie odrobinę suszonej żurawiny.

Chleb marchewkowy (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 225 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich rękami jednolitą masę.
  2. Wyłóż 15 centymetrową foremkę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Uklep w formie.
  3. Odstaw na noc (co najmniej na 8 godzin). Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Piecz 35-40 minut aż lekko zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  6. Wyjmij z formy i papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce (aby nie zaparzył się od dołu)

3.1.09

Kategorie przepisów