Chleb korzenny z rodzynkami (na zakwasie pszennym)
Dzisiaj stanęliśmy przed problemem: za mało chleba, za dużo dodatków w postaci past i smarowideł. Postanowiłam przygotować pyszny, korzenny bochenek z rodzynkami (które można zastąpić również suszoną żurawiną), pokroić go i przynieść na sylwestrową imprezę. Taki wkład zawsze cieszy, więc polecam i wam.
Ponieważ jestem fanką robienia rzeczy od podstaw, polecam do tego pieczywa użyć domowej przyprawy korzennej, na którą przepis znajdziecie tutaj. Macie wtedy pewność, że użyte składniki są tymi najlepszej jakości.
Przede wszystkim jednak chciałam życzyć Wam udanej zabawy i szczęśliwego nowego roku. Przed nami nowe, chlebowe wyzwania, a w 2014 roku zdecydowanie nie zwalniamy tempa.
Chleb korzenny z rodzynkami (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 6 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 120 g aktywnego zakwasu pszennego
- 150 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
- 50 g rodzynek/suszonej żurawiny
- 300 ml ciepłej wody
- Pomieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Zagnieć ręką, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej, prostokątnej formie. Przykryj ciasto materiałową szmatka i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
- Po upływie tego czasu ciasto powinno podwoić objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 min, wyjmij z formy i z papieru i odstaw do ostygnięcia.