Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb!

 

Zdjęcie - Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy polski chleb.
Tak o swojej akcji napisał Marcin na Durszlaku:Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Chleby pszenne, żytnie, razowe na zakwasie z twardą skórką, chleby z ziemniakami, z kminkiem, i z makiem, i z ziarnami lnu, i z czarnuszką, makiem i tatarką.
Wiedziałam,że upiekę,bo słowa Marcina zpadły we mnie głęboko.
Postanowiłam też stopniowo wypróbować inne dostępne przepisy na polski chleb.

 

Zdjęcie - Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Chleb – w kwaśnym mleku należało rozmieszać zakwas, dodać trochę mąki żytniej i garnek ugotowanych, przekręconych przez maszynkę ziemniakow (…), wymieszać. Nastepnego dnia dodawano dużo mąki żytniej, sól, wyrabiano ciasto w nieckach i odstawiano do wyrośnięcia.” 

Przepis na ten wiejski chleb znajduje się w książce Elżbiety Szot -Radziszewskiej Lemieszka,siemieniec,gamrota…Zapomniane potrawy ludowe Kielcczyzny,wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
A przepis dostosowała Qd z forum CinCin.
Chleb kielecki,wiejski

400 g ( 1 kubek plastikowy) zsiadłego mleka
400g ugotowanych w mundurkach ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce ( NIE w malakserze!)
600 g mąki żytniej 720
400 g mąki pszennej krupczatki( może być i 650, ale znacznie smaczniejsze z krupczatką)
6 łyżek żytniego zakwasu dobrze dojrzalego i gęstego
1 płaska łyżka soli, najlepiej kamiennej ( do przetworow)

Wykonanie:

Do miski włożyć ziemniaki, wlać zsiadłe mleko i zakwas, zamieszać, przykryć i odstawić na noc. Temperatura pokojowa.
Następnego dnia dodać całą mąkę żytnią i połowę mąki pszennej oraz sól. Wyrobić ( można robotem, aż ciasto będzie gładkie ). NIE DOLEWAĆ WODY!!!
Przełożyć z miski na dobrze wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać, cały czas podsypując mąką, ciasto musi być dosyć gęste. Jeśli trzeba będzie dodać więcej niż pozostawione 200 g mąki, to nic nie szkodzi.
Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski i przykryć, niech rośnie.
Kiedy podwoi objętość – wyłożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki chleba. Przełożyć czy to do formy wysypanej otrębami czy do koszyczka.
Kiedy będzie gotowe do pieczenia – piec 15 min w temp.250 stopni i 40-60 min w 200.
Jak zwykle, popukane od dolu musi glucho dźwięczeć.

 

Zdjęcie - Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb wspaniały!
Prwadziwie wiejski,zdecydowany w smaku.
Cudownie chrupiący.
Przygotowałam do niego prostą sałatkę ze świeżo wędzonego pstrąga i przepiórczych jaj prosto ze wsi.

pół świeżo wędzonego pstrąga
pięć jajek przepiórczych
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
3 łyżki domowego majonezu
sól i pieprz do smaku

Rybę obrać ze skóry i ości.Podzielić na kawałki.
Jajka ugotować – 3 minuty,wystudzić i obrać.
Podzielić na połowy.
Posiekać szczypiorek i koper.
Wymieszać wszystko z majonezem,szczypiorkiem i koprem.
Doprawić solą i pieprzem.

 

Zdjęcie - Chleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym. Pieczemy polski chleb! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne
2

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Filet z mintaja z prażoną cebulką

Filet z mintaja z prażoną cebu…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem

Makaron z tuńczykiem, cukinią,…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
2

Sałatka a'la nicejska (LOW FOD…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art