Chleb kasztanowy na niepogodę

W zeszłym tygodniu, w ciągu jednej nocy z bardzo zimowej zimy z mrozem, śniegiem i oszronionymi szybami, przeszliśmy z powrotem do listopada, i to w jego najpaskudniejszym wydaniu. Wieje tak, że za Ptysią uszy powiewają niczym nieco przybrudzony welon, a ja co chwilę łapię się za pompon przy czapce, żeby sprawdzić, czy mi go jeszcze nie urwało. Pada, z niewielkimi przerwami, niemal całe noce, i zacina w szyby z takim impetem, że i Ptysia, i Pączusia śpią tylko pod kołdrą, przytulone do naszych nóg. Przy obecnym stanie rzeczy takie dodatkowe grzanie jest na wagę złota, bo chłód, razem z wiatrem, wciska się przez najwęższe nawet szczeliny. Na szczęście udało mi się opanować sztukę rozpalania w kominku, więc nawet kiedy C. jest w pracy, w domu wesoło trzaska ogień, zabarwiając ściany na ciepły, pomarańczowy odcień. Kubek z gorącą herbatą jest moim nieodłącznym towarzyszem, a do tego mile widziane jest również małe co nieco... Od razu człowiek lepiej się czuje. Choć wykrzesanie z siebie energii do działania, w jakimkolwiek względzie, przychodzi mi z wielkim trudem...
Dzisiaj mam dla Was przepis szybki i prosty; w sam raz na chwile, gdy nie chce się robić nic, ale zjadłoby się coś dobrego. Przepis na ten chlebek znalazłam w magazynie Bage og sylte, nr 3/2016 i postanowiłam go wypróbować ze względu na dodatek mąki kasztanowej, która stoi na półce już od jakiegoś czasu, a ja nie wiem, z której strony się do niej zabrać. Chlebek jest na proszku, robi się go więc błyskawicznie, a dzięki dodatkowi szynki i sera, pokrojony w kromki, jest już gotową kanapką. Plaster pomidora będzie w tym wypadku czystą ekstrawagancją... Chlebek jest wyśmienity - smak kasztanów jest zaskakująco intensywny - i pyszny. Ja go uwielbiam. Na ciepło, z ciągle jeszcze lekko ciągnącym serem, smakuje obłędnie. Szczerze mówiąc, gdy się kończył żałowałam, że porcja była tak mała...
Chleb kasztanowy z szynką i serem
Zdjęcie - Chleb kasztanowy na niepogodę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 28x12 cm)

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 300 g gotowanej szynki
  • 200 g żółtego sera - czerwony cheddar


Przesiać mąki i proszek, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać masło i jajka, zmiksować. Pokroić szynkę i ser w kostkę, dodać do ciasta, połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wystudzić.
Smacznego!
Ja tymczasem znów jestem na Zelandii, gdzie przez najbliższe trzy tygodnie będę zgłębiała tajemnice eleganckiego serwowania deserów. Będzie ciekawie.

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”
1

Zapiekanka warzywno-makaronowa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffiny a'la pizza

Muffiny a'la pizza

Beti Beti
kruche babeczki

Proste muffinki bananowe
2

Proste muffinki bananowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką
2

Drożdżowe muffinki z owocami i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżówki z twarogiem
1

Drożdżówki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chałka drożdżowa
1

Chałka drożdżowa

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brioche Pain Perdu z pomarańczami. Spokój ducha o poranku…

Brioche Pain Perdu z pomarańcz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puszyste bułki na jogurcie
1

Puszyste bułki na jogurcie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Orkiszowe bułeczki z porem i słonecznikiem

Orkiszowe bułeczki z porem i s…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka
1

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy