Chleb karmelowy z gruszką na zakwasie
Dziś wielki dzień dla wszystkich miłośników wypieku domowego pieczywa. W Światowy Dzień Chleba, domowi piekarze ze wszystkich kontynentów łączą się i rozgrzewają piekarniki. To dobra okazja, aby docenić codzienny chleb powszedni i pomyśleć o tych, którzy nie zawsze mogą go jeść (z różnych przyczyn). To także znakomity moment, aby zachęcić do wspólnego pieczenia kogoś kto o tym marzył od dawna, ale brakowało mu odwagi. Pieczenie chleba może być naprawdę łatwe i przyjemne, dlatego warto dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi.
Światowy Dzień Chleba to nie konkurs na najładniejszy wypiek, nie chodzi o to, aby upiec najtrudniejszy w przygotowaniu chleb, ale taki, jaki nam smakuje lub sprawi dużo radości. Już od jakiegoś czasu marzył mi się chleb z sosem karmelowym, więc zdecydowałam, że upiekę go właśnie z okazji dzisiejszego święta.
Karmel często dodawany jest razem z innymi paskudnymi polepszaczami do napompowanego z marketu chleba. Ma on przede wszystkim barwić, aby udawać, że wypiek z taniej mąki pszennej jest w rzeczywistości chlebem zdrowotnym, upieczonym na mące razowej.
Jeśli jednak wykorzystamy karmel do prawdziwego chleba na zakwasie, z dodatkiem mąki chlebowej i pełnoziarnistej, może on nabrać ciekawych walorów smakowych. Aby mój eksperymentalny wypiek nie stwardniał, postanowiłam, że do karmelu dodam śmietankę kremówkę i cynamon. W ten sposób postał sos karmelowy, który w połączeniu z gruszką smakuje wyśmienicie.
Przepis dołączam do akcji:
Chleb karmelowy z gruszką na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min. Porcje: 1 Składniki- 200 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- gruszka + łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml letniej wody
- Karmel (80 g cukru, 40 ml wody, 100 ml śmietanki kremówki, szczypta cynamonu)
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekaną i skropioną sokiem z cytryny gruszkę.
- W rondelku podgrzewamy kremówkę, aby była letnia, zestawiamy ją z ognia. W drugim rondlu karmelizujemy cukier z wodą. Po ok. 5 minutach powinien się utworzyć bursztynowy syrop cukrowy, zestawiamy wtedy rondelek z ognia i wlewamy kremówkę. Energicznie mieszamy trzepaczką i stawiamy ponownie na ogniu, podgrzewamy 5 minut, aż karmel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cynamon i jeszcze raz mieszamy.
- Tak przygotowany sos karmelowy dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
- Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy jak kopertę i wkładamy ponownie do miski na 1,5 h.
- Następnie wiklinowy koszyk wykładamy ściereczką i obsypujemy mąką. Formujemy okrągły bochenek i umieszczamy ciasto złączeniem ku górze w koszyku. Przykrywamy na 2 godziny.
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
- Ciasto przerzucamy z koszyka na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy według fantazji i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut.
- Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb przez 25-27 minut. Po upieczeniu przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.