Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym
Dodawanie musu jabłkowego już mam za sobą. Choć uwielbiam to połączenie w pieczywie, zawsze robiąc kolejny bochenek staram się eksperymentować z nowymi smakami. Tak było i dzisiaj.
Zamiast tradycyjnie dodawanego musu, który zastępuję część wody przeznaczonej na dany bochenek, postanowiłam postawić na jabłko w nieco innej odsłonie- pokrojone w drobną kostkę. Uznałam, że na pewno nie pozostanie tak twarde jak surowa wersja (200 stopni i 40 minut jednak robią swoje), ale powinno lekko zmięknąć i jednocześnie nadać miąższowi idealnego smaku i konsystencji.
Miałam rację. I choć wyżej wspomniałam, że lubię eksperymenty i rzadko wracam do moich wypieków z przeszłości, ten zdecydowanie będzie wyjątkiem.
Chleb jabłkowy na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 małe jabłko (po pokrojeniu 120 g)
- ok. 350 ml ciepłej wody
- Jabłko pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Do pokrojonego jabłka dodaj całą resztę składników.
- Pomieszaj rękami aż masa zrobi się jednolita.
- Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę „luzu”) i odstaw na noc w ciepłe miejsce.
- Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.