Chleb gryczany z suszonymi śliwkami


Zdjęcie - Chleb gryczany z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Właśnie nastała najpiękniejsza pora roku.
Wszystko budzi się do życia. Zawilce wychodzą z zeschniętych liści wyciągając swoje łebki do słońca. Sójki zamieszkujące drzewo pod moim oknem oficjalnie już rozpoczęły sezon koncertowy.
A ja na reszcie mogę z czystym sumieniem zamienić puchową kurtkę na lżejszą.
Razem z wiosną wróciła mi ochota na pieczenie chlebów.
Tych domowych, z najprawdziwszej mąki, bez jakichś dodatkowych spulchniaczy i emulgatorów.
To właśnie te ciężkie, pachnące zbożem, nieidealne w kształcie bochenki, zrobione z miłością lubię najbardziej.

Zdjęcie - Chleb gryczany z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb gryczany z suszonymi śliwkami
/ zmodyfikowałam swój przepis na chleb z ziarnami i morelami, składniki na 1 duży bochenek/

- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej (lub łuski gryczanej)
- 10 g mąki pełnoziarnistej
- 350 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 5 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
dodatkowo:
- 1 łyżka otrębów/ mąki (do posypania dna żeliwnego garnka)

Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję przesianą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i gryczaną.
Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam razem z pestkami do chlebowego ciasta.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywam foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2- 4 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C. i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!). Wsypuję na dni garnka odrobinę mąki lub otrębów i wkładam do garnka wyrośnięty chleb. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 220 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut- do uzyskania złotego lub ciemnobrązowego koloru.
Chleb kroję po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim

Chleb razowy z węgierkami na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chleb orkiszowy na zakwasie ze śliwkami

Chleb orkiszowy na zakwasie ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb