Chleb fitness na zakwasie żytnim
Tak jak wspomniałam w poprzednim wpisie o pieczywie chrupkim. Początek Nowego Roku wiąże się ze wzrostem zainteresowania czytelników przepisami na wypieki lekkie lub po prostu zdrowe. Nic w tym dziwnego, ja od stycznia również chętniej sięgam po tego typu pieczywo, dlatego z wielką chęcią przygotowałam przepis na chleb, który nazwałam fitness.
Kryje on w sobie same wspaniałe składniki : mąkę pszenną razową, mąkę żytnią razową, zakwas żytni, miód, płatki owsiane, nasiona babki płesznik (więcej o nich przeczytacie tutaj), kaszę jaglaną (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj), ziarna słonecznika, pestki dyni, suszoną żurawinę oraz suszone daktyle.
O każdym z tych składników mogłabym długo pisać wiele komplementów, ale nie chciałabym nikogo zanudzić. Myślę, że ten chleb przemawia sam za siebie – to bochenek pełen zdrowia!
Upiekłam go w długiej formie, ponieważ pół chleba ofiaruję w prezencie. Śmiało można zmodyfikować przepis i upiec go z połowy porcji w klasycznej formie keksówce.
Chleb fitness na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 50 min. Całkowity czas: 5 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 400 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g suchych płatków owsianych + 50 g siemienia lnianego/nasion babki płesznik + 300 ml wody
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g bakalii (ziarna słonecznika, pestki dyni, suszona żurawina, suszone daktyle)
- 1,5 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i nasiona babki płesznik. Zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
- Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy bakalie, aktywny zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, namoczone płatki owsiane z nasionami, miód oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
- Długą formę keksówkę (u mnie o wymiarach 12×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch dłonią. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, pieczemy chleb w formie przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy – chleb jest upieczony. Wyciągamy go z pieca i formy, studzimy na kuchennej kratce.
- Chleb najlepiej smakuje następnego dnia.