Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień to dobry czas, aby zadbać o swój organizm. A nie oszukujmy się, lato już powoli się kończy.

Dynia to zdecydowanie królowa jesieni na straganach. Jest nie tylko pyszna i wszechstronna w kuchni, ale także bardzo zdrowa. Wzmacnia układ trawienny i wpływa na dobre samopoczucie.

O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej mogłabym pisać długo, ale nie chcę nikogo zanudzać. Wytłumaczę więc w wielkim skrócie na moim przykładzie, dlaczego jest taka fantastyczna.

Nigdy nie stosowałam diety odchudzającej, bo nie musiałam. Staram się jednak dobrze odżywiać, dlatego słowo dieta bardziej kojarzy mi się ze zdrowym trybem życia.

Kiedy jednak o tym zapominam, w moim codziennym jadłospisie znajduje się sporo produktów kwasotwórczych, czyli pieczywo, nabiał, mięso i cukier. Spożywanie tylko tej grupy dań może prowadzić do kwasicy metabolicznej, a za tym idzie szereg chorób nowotworowych. Aby utrzymać w organizmie równowagę, należy pamiętać o spożywaniu zasadotwórczych składników. A do nich należy właśnie kasza jaglana.

Wprowadzenie jej do żytniego chleba na zakwasie uważam za połączenie idealne, także pod względem smakowym.

Warto też wspomnieć o tym, że chleby żytnie na zakwasie nie wyrabia się tak długo jak pszenne. Między innymi dlatego są bardziej zbite, mniej sprężyste. Dodanie do ciasta kaszy jaglanej całkowicie zmienia strukturę takiego chleba. Staję się on elastyczny i wilgotny, tak jakby został upieczony na bazie białej mąki.

Jest naprawdę rewelacyjny w smaku i do tego niezwykle zdrowy. Nic tylko piec!

Zdjęcie - Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb dyniowy z kaszą jaglaną na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz 30 min Czas pieczenia: 45 min Calkowity czas: 6 godz 15 min Porcje: 1 Składniki
  • 450 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g mąki z cieciorki/kukurydzianej/gryczanej
  • 150 aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g obranej dyni
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść pestek słonecznika
Instrukcja
  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy mniej więcej 150-200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Ugotowaną studzimy.
  2. Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do szklanki, aby sprawdzić dokąd sięga, a ilość tą mnożymy razy dwa wypełniając wodą. Czyli gotujemy kaszę w stosunku do wody 1:2. Kaszę gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania wody przez 7-15 minut, aż będzie miękka (wszystko zależy od jej grubości).
  3. Ugotowana kasz powinna wchłonąć płyn. Chwilę ją studzimy, a następnie dodajemy 200 ml letniej wody i mieszamy.
  4. Do misy wsypujemy mąki. Dodajemy zakwas, kawałki ugotowanej dyni, sól oraz cukier. Powoli wlewamy wodę z kaszą i mieszamy całość ręcznie lub drewnianą łyżką do połączenia składników.
  5. Ciasto będzie dosyć gęste i lepkie. Zostawiamy je w przykrytej ściereczką misie na 3 godziny.
  6. Następnie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem od pieczenia (lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką/otrębami). Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy formę i pieczemy 10 minut.
  8. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół oraz temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut.
  9. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki jajeczno-jaglane

Klopsiki jajeczno-jaglane

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Rafaello z kaszy jaglanej
1

Rafaello z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka curry z kaszy jaglanej do lunchboxa
1

Sałatka curry z kaszy jaglanej…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Jaglane rafaello (wegańskie i bezglutenowe)

Jaglane rafaello (wegańskie i…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kotlety z indyka i cukinii
2

Kotlety z indyka i cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Budyń ananasowo-jaglany
2

Budyń ananasowo-jaglany

figmara figmara
figowe smaki