Chleb czosnkowy na zakwasie

Chleb czosnkowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb czosnkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadeszły chłodniejsze wieczory, w czasie których trzeba szukać sposobu, aby się rozgrzać. Ja mam na to niezawodny sposób, piekę chleb, a ciepło piekarnika rozgrzewa wtedy ciało i duszę.

W takie wieczory nie ma przyjemniejszego zapachu od świeżo upieczonego domowego chleba. Chociaż nie, jednak jest, zapach świeżo upieczonego, czosnkowego chleba!

W cieście znalazł się nie tylko posiekany drobno czosnek, ale także suszony czosnek niedźwiedzi, który jest raczej trudno dostępny. Myślę, że można śmiało eksperymentować i spróbować zamienić go np. na rozmaryn lub szałwię.

Zdjęcie - Chleb czosnkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czosnkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb czosnkowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb czosnkowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 5 godz. 5 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 250 g letniej wody
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. W misce łączymy mąkę, aktywny zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i czosnek niedźwiedzi. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy w misie na 2,5 godziny, w między czasie można składać je co 30-60 minut (nie jest to konieczne).
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i umieszczamy w posypanym mąką wiklinowym koszyku. Przykrywamy na 1,5-2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem rozgrzanym do 220 i kostkami lodu. Chleb przerzucamy na blachę (możemy naciąć) i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Następnie podajemy ze Smakowitą Pajdą.

3.1.09

Kategorie przepisów