Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie

Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie

Zdjęcie - Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za każdym razem, gdy piekę na zakwasie pszennym (przepis na zakwas tu), mam żal do siebie samej. Konkretnie o to, że tak rzadko go używam, a o wiele częściej skupiam się na zakwasie żytnim. Zupełnie nie wiem dlaczego, bo ten pszenny zdecydowanie zasługuje na większą uwagę. Jest o wiele delikatniejszy w smaku (nie każdy toleruje kwaskowaty posmak żytniego). Jest także przyjaźniejszy w połączeniu z charakternymi składnikami. Takimi jak kakao i czekolada.

Chleb pszenny na zakwasie pszennym z czekoladą, solą, cukrem i kakao to był dla mnie eksperyment. Akurat chwilę po upieczeniu, kiedy po domu rozniósł się zapach świeżego chleba, odwiedziła mnie Śliwka. Z lekko nieufnością do własnego wypieku, odkroiłam pierwszą kromkę, nie wiedząc, czy chleb będzie smaczny. Widok miąższu chleba mnie uspokoił, bo w przekroju prezentował się bardzo dobrze.

Po degustacji, okazało się, że to był smaczny, a nawet bardzo smaczny pomysł, którym udało mi się zaintrygować przypadkiem gościa :)

Zdjęcie - Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb czekoladowy na pszennym zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 200 ml aktywnego zakwasu pszennego
  • 300-350 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 80 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)

Instrukcja
  1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką pełnoziarnistą i kakao. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
  2. Do misy z mąkami dodajemy cukier i sól. Wlewamy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas.
  3. Podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  4. Zaczynamy mieszać ze sobą składniki, wlewając powoli wodę. Ciasto chwilę wyrabiamy, pod koniec wrzucamy kawałki czekolady (dolewając ewentualnie jeszcze trochę wody). Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy. Przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Po podwojeniu objętości ciasta, przekładamy je na stolnicę. Podsypujemy mąką kilka razy składamy i wkładamy do podsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba lub durszlaka (można je dodatkowo wyłożyć folią/pergaminem). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 2-3 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blaszkę wykładamy pergaminem. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając ciasto na blachę (jeśli ciasto się trochę „rozjedzie”, zbieramy boki rękami).
  6. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce przed krojeniem.

3.1.09

3.1.09 3.1.09

Kategorie przepisów