Chleb cebulowy z makiem na zakwasie

Chleb cebulowy z makiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Były cebulowe bajgle, drożdżowy chleb cebulowy, chleb cebulowy z kurkami i cebulowe bułeczki. W naszej kolekcji cebulowych wypieków zabrakło chleba na zakwasie – czas nadrobić zaległości!

Zainspirowana klasycznymi cebularzami, upiekłam chrupiący chleb cebulowy na zakwasie, który wzbogaciłam dodatkowo o mak. Wyszło genialnie.

Chleb można również upiec w formie keksówce, wystarczy po wyrobieniu ciasta przełożyć je do formy keksówki i zostawić na 4 godziny. Jeśli jednak posiadacie wiklinowy koszyk i odrobinę cierpliwości to zachęcam do upieczenia jego okrągłej wersji

Zdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z makiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb cebulowy z makiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki maku (u mnie mielonego)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Cebule siekamy w piórka, wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy mak, pieprz i odrobinę soli, dosmażamy kolejne 3 minuty.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Dodajemy przysmażoną cebulę z makiem.
  3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
  4. Po tym czasie formujemy okrągły bochenek na blacie posypanym mąką. Przekładamy ciasto do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne dwie godziny.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.
  6. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem ciasto chlebowe. Z wierzchu nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika.
  7. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
  8. Upieczony i rumiany chleb zostawiamy do ostudzenia na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów