Chleb botwnikowy na zakwasie
Maj pachnie bzem, smakuje botwinką i chłodnikiem. Zainspirowana chłodną, wiosenną zupą postanowiłam upiec nowy chleb. Z botwinką, sokiem z buraków, koperkiem i kefirem, czyli o smaku chłodnika. Chleb upiekłam na zakwasie, aby zachować jego świeżość na dłużej.
Ciekawe, bo dodatki sprawiły, że chleb wygląda trochę jak ciasto z malinami. W rzeczywistości wcale nie jest taki ciężki, raczej lekki i delikatny w smaku.
W trakcie wyrastania ciasto było różowe, po wyjęciu z pieca intensywna barwa została tylko w miejscu kawałków botwinki. Podobną sztuczkę magiczną uzyskałam piekąc chleb buraczany na zakwasie w okresie świątecznym.
Oczywiście chleb będzie świetnie pasował jako dodatek do chłodnika, ale także np. w formie grzanek, z kozim serem lub twarogiem.
Polecam także przepis na chleb z karmelizowanymi burakami na zakwasie.
Chleb botwnikowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 150 g botwinki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka masła
- 300 ml soku z buraków wymieszanego z kefirem (pół na pół lub gotowego chłodnika)
- 1,5 łyżeczki soli
- Młode buraczki odcinamy, dokładnie szorujemy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki dokładnie myjemy i siekamy.
- Na maśle podsmażamy botwinkę przez kilka minut, następnie wlewamy sok z buraków z kefirem i podgrzewamy jeszcze minutę.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i koperek. Wlewamy powoli botwinkę z kefirem i sokiem z buraków i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach otrzymamy elastyczne, różowe ciasto.
- Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy oliwą lub masłem, obsypujemy łyżka bułki tartej lub mąką i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do pieca. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.