Chiny: Zupa z kurczaka i kukurydzy
Wieprzowiną w karmelu rozpoczęłam dla siebie chiński tydzień. Niestety, na zakupach zostałam podstawiona pod ścianą i zamiast kotletów schabowych musiałam kupić pierś z kurczaka. Pakowaną po 4 sztuki, co pięknie się złożyło. Jedną z piersi zużyłam na zupę, pozostałe 3 na kurczaka z ananasem i papryką.
Zupę robiłam po raz pierwszy, według przepisu ze wspomnianej już książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy". Wyszła całkiem smaczna, jednak w naszym odczuciu dałam albo za dużo wody albo za mało przypraw, w efekcie czego na stole w użyciu była butelka z sosem sojowym, sosem chilli, trochę curry, czyli co kto lubi. Zupę polecam ze względu na jej taniość i orginalność. Jak to smakosze określili "taki rosół, tylko trochę bardziej egzotyczny" :)
Składniki
1 pierś z kurczaka
sól
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka stołowa sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 lub 2 jajka
Sposób przyrządzania
W garnku z litrem osolonej wody zagotuj kurczaka. Gotuj go przez minimum 30 minut, aby aromat rozprzestrzenił się na całą wodę. Po ugotowaniu poczekaj aż przestygnie,wyjmij pierś i pokrój na cienkie plastry (ja porozrywałam wzdłuż włókien). Otwórz puszkę z kukurydzy i opłucz ziarna na sitku. Do wywaru z fileta dodaj kukurydzę, kurczaka i sos sojowy i gotuj na małymogniu przez 10 minut. W kubeczku/szklance zmieszaj mąkę z niewielką ilością wody i wlej do gorącego rosołu, stale mieszając. Zupa powinna zgęstnieć. Ubij jajko w misce. Zwiększ ogień. Jak tylko rosół zacznie wrzeć, wlej jajko, zobaczysz włókna. Zdejmij zupę z ognia i wlej do misek.
Smacznego!